- Hovens anatomi og
  oppbygging
- Verktøylære (del 1)
- Arbeidsstillinger
- Hestepsykologi:
  Behandling og
  handtering av hest
- Beinstillinger (del 1)
- Velge skostr. og
  tilpasse sko (del 1)
- Sette på sko med
  riktige sømtak
  (del 1)
- Eksteriør og
  bevegelser
- Beinstillinger (del 2)
- Verktøylære (del 2)
- Beskjæring av normal
  hov (del 1)
- Tilpassing av sko
  (del 2)
- Kroppslære;
  forebygging av
  belastningsskader hos
  hovslager
- Bruk av esse-
  varmtilpassing av sko
  (del 1)
- Føll og unghest
- Praktisk hovpleie:
  uten sko
- Beskjæring av hov
  (del 2)
- tilpassing av sko
  (del 3)
- Hovsjukdommer
- Bruk av esse-
  varmtilpassing av sko
  (del 2)
- Praktisk hovpleie-
  korrigering
- Skoing av hest
- deleksamen/
  gruppearbeid
- Pleie og beslag ved
  hovsjukdommer
- Skoing av hest
- Lære om forebygging
  av skader i muskler og
  skjelett
- Lover, regler og
  økonomi
- Balansering
- Eksamen; teoretisk og
  praktisk
Som hovslager er det mange forskjellige hesteraser man treffer på. Alt fra digre arbeidshester til små ponnier. Alle krever forskjellige sko etter hva de brukes til. 80% av alle hestene jeg skor er hobby- og ridehester. Resten er travhester.
Det er en kjent sak at mange travhester og konkurransehester som får hard belastning dessverre kan være utsatt for ledd- og seneskader. Dette kan oppstå bl.a. av ukorrekt beslag og feil beskjæring. Derfor er det viktig å bruke en hovslager, og ikke prøve selv.
Hvis du for eksempel går med tanker om å kjøpe hest, så kontakt, eller ta med deg hovslager når du skal ut å se på den. Hovslageren er veldig fokusert på bein og beinstilling, samt hovform og evt. sykdomstegn i hoven. Alle disse tingene viktige når det gjelder hestens holdbarhet.
KURS I HOVPLEIE/SKOING
De siste 10-15 årene har hesteinteressen økt enormt, og antall hester i Norge har også økt betraktelig. Det finnes dessverre for få steder i landet hvor det er mulig å få en utdannelse som hovslager, og mange plasser i Norge er det et skrikende behov for faglærte hovslagere.
Den vanligste prosedyren for å bli hovslager er å være lærling, for så å avlegge svenneprøve i hovslagerfaget. For å bli lærling kreves det videregående skole. (Videregående skole i landbruk- og naturforvaltning eller tilsvarende)
- Hvem kan lære å sko?
Alle kan i utgangspunktet lære å sko. Det er i dag like mange jenter som gutter som tar utdannelsen. Hvis man har et normalt godt håndlag og ikke minst en lidenskapelig interesse for hester, kan man bli hovslagere. Arbeidet krever en stor grad av nøyaktighet, og god kunnskap om hestens anatomi. Dessuten kreves det at man har god helse, da det er krevende rent fysisk å være hovslager. Det har de siste årene kommet flere hjelpemidler som letter arbeidet. Det er flere måter å holde hestens bein på under arbeidet med hesten. Deltakerne på våre kurs får en grundig innføring i de forskjellige arbeidsteknikker.
Mange av de som ønsker å utdanne seg som hovslagere er godt voksne og med etablerte familier. Det er da ikke lett å bruke flere år på utdanning uten full inntekt.
Vi ønsker å gi et godt tilbud for dere som vil ha en god faglig kunnskap innen faget, uten å gå glipp av inntekt over lengre tid. Ved å legge opp til modulkurs over 6 langhelger med egenpraksis i mellom modulene, vil du kunne få opplæring nok til å etter en viss praksistid å avlegge svenneprøve - dersom dette er ønskelig. Det er ingen opptakskrav på våre kurs.
Mellom modulene må deltakerne ha "egenpraksis". Det må ordnes av hver enkelt deltaker. Det beste er om man kan bli med en hovslager, eller at man på egen hånd øver på "døde" bein. Det er mulig å kjøpe fester til slike "døde" bein hos oss. Hvis noen ønsker det, vil det være mulig å hospitere her, med kyndig veiledning hele tiden.
Vi har verktøy til utlån under kursene. Men deltakerne trenger verktøy til egenpraksisen. På modul 1 blir det gjennomgang av hva slags verktøy en vil ha behov for. Vi har fått gode priser fra en leverandør på hovslagerutstyr, og deltakerne kan kjøpe i vår butikk, eller evt. bestille rett fra leverandør.
Forkunnskaper:
Det forventes at de som deltar på hovslagerkursene har en grunnleggende forståelse, og erfaring med håndtering av hest.
FAGBREV
Vi gjør oppmerksom på at modul-kursene ikke gir studiekompetanse eller offisiell godkjenning som hovslager (kun etter evt. avlagt svenneprøve). Yrkesbetegnelsen hovslager er ikke "yrkesbeskyttet", og da det blir avlagt eksamen på siste modulkurs med tilhørende kursbevis, er dette en god dokumentasjon for å framvise egen kompetanse som hovslager.
For å kunne ta fagbrevet og avlegge svenneprøven, må man kunne dokumentere at man har drevet som hovslager i minst 5 år.
Skechers D Lites Adidas Ace 15.1 TF Adidas Energy Boost Nike Kaishi 3M Adidas 11 Pro TF Timberland Boots Nike Classic Cortez Women Timberland 8 Inch Boots Men Nike Blazer Mid Men Adidas Tubular Shoes Nike Roshe Run Adidas Neo Adidas Tubular Viral Women Nike Air Force 1 Adidas Original ZX Adidas Yeezy 350 Boost Turtle Dove Adidas NMD Primeknit Nike Classic Cortez Men Skechers Gowalk Women Supra Bleeker