HVORDAN BLIR MAN HOVSLAGER?
Den vanligste prosedyren for å bli hovslager er å være lærling, for så å avlegge svenneprøve i hovslagerfaget. For å bli lærling kreves det videregående skole. (Videregående skole i landbruk- og naturforvaltning eller tilsvarende). Ettersom dette er vanskelig å gjennomføre for mange, og lærlingeplassene er få, ønsker vi å gi et godt tilbud for de som vil ha en god faglig kunnskap innen faget ved å legge opp til modulkurs over 8 langhelger (torsdag-søndag) med egenpraksis i mellom modulene. På denne måten vil deltakerne kunne få opplæring nok til etter en viss praksistid (minst 5 år) å avlegge svenneprøve - dersom dette er ønskelig.
OPPTAKSKRAV:
Det er ingen opptakskrav på våre skokurs, men søkerne bør ha god fysisk og helse, da hovslageryrket et fysisk krevende. God kjennskap til hester er også en fordel.
HVEM KAN LÆRE Å SKO?
Alle kan i utgangspunktet lære å sko. Det er i dag like mange jenter som gutter som tar utdannelsen. Hvis man har et normalt godt håndlag og ikke minst en stor interesse for hester, kan man bli hovslagere. Arbeidet krever en stor grad av nøyaktighet, og god kunnskap om hestens anatomi. Dessuten kreves det som nevnt at man har god helse, da det er krevende rent fysisk å være hovslager. Det har de siste årene kommet flere hjelpemidler som letter arbeidet. Det er flere måter å holde hestens bein på under arbeidet med hesten.
VÅRE KURS:
Vi tilbyr hovslagerkurs kurs til deg som ønsker å begynne som hovslager, men vi har også noen kortere kurs hvis du er hesteeier og ønsker å tilegne deg litt mer kunnskap om hoven, daglig vedlikehold og om hvordan best forebygge skader. Du lærer også å kunne tilpasse og sette på en sko dersom hesten din mister en sko. Dette er kun et "førstehjelpskurs" som går over en helg.
Hovslagerkursene går som nevnt over 8 moduler. På hver modul er det både teori og praksis.Det er teorieksamen på modul 6 og den praktiske eksamen er på modul 8. Hver modul går over 4 dager (torsdag-søndag). Denne utdannelsen tar ca to år, og det kreves egentrening mellom modulene. (Egentrening kan innbefatte skoing av daubein, tilpassing av sko, arbeidsstillinger mm.)
Deltakerne på kursene får en grundig innføring i de forskjellige arbeidsteknikker og arbeidsstillinger. Det blir lagt stor vekt på hestens anatomi, beinstillinger mm. I løpet av kurset blir det gjennomgått framgangsmåten for å registrere seg og starte eget firma som hovslager.
FAGBREV / STUDIEKOMPETANSE:
Vi gjør oppmerksom på at modul-kursene ikke gir studiekompetanse eller offisiell godkjenning som hovslager. (Kun etter evt. avlagt fagprøve, evt som praksiskandidat.) Men yrkesbetegnelsen hovslager er ikke "yrkesbeskyttet", og da det blir avlagt eksamen på siste modulkurs med tilhørende kursbevis, er dette en god dokumentasjon for å framvise egen kompetanse som hovslager.
En hovslager trenger verktøy. Vi samarbeider med Heimer AS som kan gi elevene våre gode priser på verktøy.
Vår kursholder, Kjell Juliussen, har vært hovslager siden 1991, og har blant annet vært banehovslager på Biri travbane i 8 år. Han er nå ansatt på Hedemarken Hestesenter som hovslager og kursholder i hovslagerfaget. Vi samarbeider også med andre hovslagere som hjelper til med den praktiske delen av kurset.
Dersom det er ønskelig med flere opplysninger vedr. kurs i hovslagerfaget, så ta gjerne kontakt på telefon eller e-post.
HVORDAN MELDER MAN SEG PÅ KURS?
Først lager du en profil på siden. Da får du et velkomstbrev på e-post. Så melder du deg på kurset, og får en bekreftelse på at påmeldingen er godtatt. Da betaler du kursavgiften (se eget skriv vedr. betalingsinfo), og vil etter kort tid få tilgang til teorikompendiet. Dette bør leses igjennom før kursstart.
VERKTØY:
Som hovslager trenger man endel verktøy. På den første modulen (og på hovpleiekursene) får man låne verktøy hos oss. Elevene får god informasjon om hva slags verktøy man må anskaffe seg.
PRIS PÅ KURS:
De modulbaserte hovslagerkursene koster kr. 6.000 pr modul inkl. kr. 1.500 som er et påmeldingsgebyr.
Andre kurs som blir satt opp kan ha forskjellig pris.
Velkommen til kurs hos oss!
OVERNATTING:
Vi har et lite internat med 5 soverom samt TV-stue og felles bad. Nå under koronapandemien er det kun mulig å bestille enkeltrom (pris kr. 500,- pr. natt inkl. frokost/sengetøy/håndklær). Dersom flere reiser sammen er det mulig med to på hvert rom (pris kl. 350,- pr. natt/person inkl. frokost/sengetøy/håndklær)
Kontaktinfo:
Hedemarken Hestesenter
Dælivegen 150
2385 BRUMUNDDAL
Tlf. 915 18 692
E-postadresse: nysvea@bbnett.no
![]() |
![]() |
![]() |
|
Elev ved ambolten Kjell skor Euro Kjell ved smia
Hov under verking